800 img 5222 Mazurek

Nie wiem, jak jest u Was w domach wygląda wielkanocny stół. U mnie w domu jest to jedyna w roku okazja, by spróbować specjałów mojej mamy: pieczonych mięs, domowego ciasta, domowych bułek i... przede wszystkim mazurków. Kiedyś był to przysmak, na który czekało się cały rok. Dzisiaj jest dokładnie tak samo. Cienkie ciasto, na którym ląduje mieszanina kajmaku i bakalii. Całość zostaje oblana czekoladą i stosownie przyozdobiona, np. muchami. Jakby tego było mało, pierwszego dnia świąt mam przyjemność kosztowania tzw. paschy, która sama w sobie jest tematem na osobny artykuł.

Nie pytajcie mnie, ile wysiłku, pracy i czasu wymaga przygotowanie tych wszystkich specjałów...

 

images/stories/20090412_Wielkanoc/800_img_5219_Inne.jpg" class="yasig" rel="lightbox[yasig0]" title="Inne wiktuały."><div style=
images/stories/20090412_Wielkanoc/800_img_5219_Inne.jpg" title="Inne wiktuały." />images/stories/20090412_Wielkanoc/800_img_5221_MazurekPomaranczowy.jpgimages/stories/20090412_Wielkanoc/800_img_5222_Mazurek.jpgimages/stories/20090412_Wielkanoc/800_img_5223_Dywizjon.jpgimages/stories/20090412_Wielkanoc/800_img_5224_Mazurek.jpgimages/stories/20090412_Wielkanoc/800_img_5225_Mazurek.jpgimages/stories/20090412_Wielkanoc/800_img_5226_Mazurek.jpgimages/stories/20090412_Wielkanoc/800_img_5227_Mazurek.jpgimages/stories/20090412_Wielkanoc/800_img_5228_Mazurek.jpgimages/stories/20090412_Wielkanoc/800_img_5229_Pieczywo.jpg

Dodaj komentarz